Rouwgedichten

Rouwgedichten brengen gevoelens onder woorden

Bij het overlijden van een dierbare vinden veel mensen het vaak moeilijk om hun verdriet en medeleven tot uitdrukking te brengen. Rouwgedichten kunnen daarbij helpen.

RouwgedichtenZowel op de overlijdensaankondiging kan een mooi gedicht worden afgedrukt, maar ook wanneer je een condoleance stuurt om je medeleven te betuigen aan de nabestaanden met het overlijden van een dierbare, kan een gedicht een goede manier zijn om je gevoelens onder woorden te brengen.

Als je een mooi gedicht zoekt voor een overlijdensbericht of voor een condoleance dan kun je die heel gemakkelijk op het internet vinden. Er zijn diverse websites waar mooie rouwgedichten staan die je kunt gebruiken.

Waar vind ik mooie rouwgedichten?
Van sommige is de auteur bekend, van andere niet. Er zijn gedichten en spreuken die al decennia lang gebruikt worden en waarvan niemand de auteur kent. Maar er zijn ook gedichten van bekende dichters die populair zijn bij een overlijden.

Gebruik je een gedicht om op de rouwkaart te zetten dan is het gebruikelijk dat je onder de tekst vermeldt wie het heeft geschreven. Ook als je een condoleance stuurt en daar een gedicht op zet kun je natuurlijk de schrijver er onder vermelden.

Songtekst als rouwgedicht
Had de overledene een favoriet lied waaraan hij of zij veel steun had of dat goed zijn of haar gevoelens verwoordde, dan kun je dat natuurlijk prima gebruiken als tekst boven een rouwadvertentie of op de rouwkaart.

Ook nabestaanden hebben soms een lied dat naar hun mening heel goed past bij de situatie, ook dit is dan prima geschikt als tekst boven de rouwkaart. Je mag voor rouwberichten een tekst van een liedje gewoon gebruiken. Het zal niet snel gebeuren dat je problemen krijgt met copyright wanneer je voor een rouwbericht ene bestaande tekst gebruikt.

Dit geldt ook voor een gedicht waarvan de auteur bekend is. Maar zoals eerder vermeld, het is wel netjes om te vermelden wie de tekst heeft geschreven of uit welk stuk muziek het afkomstig is.

Rouwgedichten gebaseerd op een songtekst komen in alle landen voor. Niet alleen in Nederland, maar ook in de ons omringende landen worden ze vaak gebruikt op rouwkaarten of voorgedragen tijdens uitvaartplechtigheden. Het zijn vaak heel rake teksten die goed de gevoelens van de nabestaanden verwoorden. Deze muziek laten spelen tijdens de uitvaart kan zeer emotioneel zijn, maar het kan ook helpen bij het verwerken van het verlies van de overledene.

Advertentie